2023 – Etappe 14 – Sur Place op Joux Plane

Niet alleen stonden Vingegaard en Pogačar stil op de Joux Plane, maar nog vóór de eerste beklimming van de dag maakte het hele peloton pas op de plaats. Dat gebeurt niet vaak, maar er was een grote valpartij, zoals we nog niet hadden gezien deze Tour. En meestal vinden die plaats in de eerste, hectische week. Deze valpartij en de daarop volgende hebben gezorgd voor 7 uitvallers. Zij hadden opgeteld maar liefst 93 punten bij elkaar gereden. Het gaat Romian Bardet (16 punten, 30x gekozen), Louis Meintjes ( 1 punt, 9x gekozen), Ruben Guerreiro (27 punten, 1x gekozen), James Shaw (24 punten, niet gekozen), Jhoan Chaves (15 punten, 1x gekozen), Antonio Pedrero ( 10 punten, 0x gekozen) en Ramon Sinkeldam maar die had nog geen punten verzameld.

Na de neutralisatie ging de koers weer van start. Er was een kopgroep, maar die werd door het stevige beukwerk van Jumbo-Visma al ingehaald op de één-na-laatste klim. Bij de beklimming van de Joux Plane bestond de kopgroep nog slechts uit de favorieten en werd het een man-tegen-man-gevecht tussen Vingegaard en Pogačar. Het was de Sloveen Pogačar die wegreed, maar Vingegaard kon terugkomen. Vervolgens gingen beide heren naar elkaar kijken: een Sur Place. Dat leidde ertoe dat Carlos Rodriguez kort in de afdaling de heren kon bijhalen en er gelijk overheen ging. Dat bleek beslissend: Rodriguez hield stand tot de meet en won in zijn eerste Ronde van Frankrijk gelijk een etappe. Zoals het aloude spreekwoord zegt: waar twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen!

Tourspel

In het individuele klassement hebben we een nieuwe nummer 1: Lientje heeft Bas van ‘t Hu voorbij gestreefd. De top 5 ziet er nu als volgt uit: 1 Lientje, 2 Bas van ‘t Hu, 3 Marco D, 4 Frank O, 5 Jonas Wijn Gegaard.

De klap die Mr T. gisteren kreeg doordat hij uit de top 5 duikelde, was hij vandaag nog niet te boven. Hij is vandaag zelfs de grootste daler met 18 plekken.

De grootste stijger van vandaag is Il imbatido met 23 plekken. Die pakt gelijk ook de eerste plek in het weekklassement van week 2. AllezAllez moet het doen met plek 2 en blijft in de buurt om morgen toe te slaan.

De etappe van vandaag was ook de tweede rit die meetelt voor de Alpenprijs. Daar pakt Peter Winnen nét de eerste plek voor Il imbatido en zakt Courbe naar de 5e plek. Morgen volgt derde rit van de vier voor de Alpenprijs, dus dan weten we meer.

Reuring in het Unitklassement! Zo zijn er géén verschuivingen, en zo wisselt het per dag. Nu is het de Unit Interventies die de leiding heeft overgenomen.

Ondanks alle verschuivingen vandaag in de verschillende klassementen doet het deelnemersploeg Total Energies helemaal niets. Die blijft gewoon strak bovenaan staan.

De eerste pagina van Power BI is deze week uitgebreid. Met de nieuwe knoppen aan de linkerkant kun je de twee meest linkergrafieken aanpassen aan de gewenste weergave: Algemeen, Week 1, Week 2, Week 3 of de Alpenprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *