2023 – Etappe 18 – Asgreen wint, Van Aert verlaat Tour

Hét nieuws van de dag was het vertrek van Van Aert. Wout kiest vandaag voor gezinsgeluk en zegt de Tour voor dit jaar vaarwel. Vooraf was het al de gok, neem je hem wel, neem je hem niet? Van Aert is in principe een zekerheidje voor punten, maar voor de Tour was al bekend dat zijn vrouw uitgerekend was, net na de Tour. 21 deelnemers hadden besloten hem niet op te nemen in de selectie, en dat betaalt zich nu uit! Voor 89 deelnemers is het vertrek een flinke aderlating, want dit kost deze deelnemers 169 punten! Voor De Bolletjesmuts (Stephanie En) zelfs 338 punten, want zij had hem gekozen als kopman. Overigens vielen vandaag ook Simon Geschke (3x gekozen, 0 punten) en Anthony Perez (0x gekozen, 0 punten) uit. Met het verlies van Van Aert (en nog zonder de etappe van vandaag) zag de top 5 er als volgt uit:

Dan de etappe van vandaag, zoals verwacht was het sprinten geblazen! De winnaar van etappe 18 werd Kasper Asgreen. De Deen was vandaag de sterkste. Opvallend te noemen is dat de eerste drie finishers van deze etappe niet populair bleken om op te nemen in de teams. De nummers 1 en 3 zijn helemaal niet gekozen en Pascal Eenkhoorn is door alleen de lange (Jasper Da) opgenomen, maar die komt daarmee helaas niet van de bodemplek af.

Tourspel

In het weekklassement voor week 3 neem Il imbatido (Michel & Gemma) de leiding over van Bert van der Sl.

In het ploegenklassement blijft Movistar bestaande uit Tour de snarf protégé, Il imbatido, O & E Morechurch, Hakkie & Takkie, AnnelieZ, Thikki, Tinka H., Lodie Gl, White Horse en Thea Stam-Hendriks aan de leiding, en lopen zelfs uit van een verschil van 0,4 punten naar nu 11,8 punten.

In het Unitklassement gaat Unit Interventies nog steeds aan leiding. Dan nog een blik op het individuele klassement. Lientje moet de eerste plek afstaan aan Il Imbatido (Michel & Gemma). Verder staat FrankO (introducé van Lientje) op een mooie derde plek. De opvallendste stijgers in de top 25 zijn:

  • Klatrekåte Kneikerne (Mieke Lo, introducé van Marcel Sn) – stijgt 41 plekken
  • Dontclaimyourinnocence (Joost Ca) – 47 plekken omhoog
  • Niek Ho – stijgt 46 plekken
  • De Kletselaar (Anne)
  • White Horse (Jeanet, Introducé René Kl)
  • Luuk Ae (grootste stijger met 50 plekken)

De Bolletjesmuts (Stephanie En) is (vanzelfsprekend) de grootste daler met 36 plekken.

Power BI

De grafiek op de pagina Deelnemers – Top 25 laat mooi de verschuivingen zien na het vertrek van Wout van Aert. Een deel van de oude top weet zich ondanks het verlies te handhaven, en een aantal deelnemers dat hem niet koos, voegt zich hierbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *